ZURIAT, rezeki yang tak ternilai

Seronoknye dengar berita kengkawan yang baru kawin dah pregnant, my sister in law pun dah pregnant gak.TAHNIAH, TAHNIAH, TAHNIAH! Aku bila la dapat merasa ye? But aku masih selesa berdua lagi. Suami aku pun ok je. Bila difikirkan semula, ada hikmah tersembunyi yang aku tak tahu. Memandangkan keadaan ekonomi aku dan suami tak kukuh lagi so aku decide untuk tidak memikirkan soal anak dulu. Tak ada siapa yang dah kawin tak nak anak kan, mungkin rezeki tu belum berpihak pada kami lagi. Aku redha jelah. Sebenarnya banyak benda yang aku rancang sebelum ada anak nanti. Aku nak berbelanja untuk diri sendiri puas-puas dulu, antaranya nak melancong dalam dan luar negara, beli rumah dan beli barang-barang yang aku suka. Ha, tak lupa untuk menyimpan juga dan membayar apa-apa hutang yang patut. Kalau dah ada anak nanti mungkin akan terbatas sedikit dan 100% tumpuan hanya untuk anak kan. Dah tak pikir dah pasal diri sendiri. So, selagi Allah tak bagi rezeki itu, aku ambil lah peluang ini untuk mengukukuhkan lagi kestabilan ekonomi aku dan suami.

TERKINI


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Wah, lamanya tak update blog neh. Yelah, sejak kembali bekerja bulan 4 yang lepas.Lansung tak online dah blog, jauh sekali la nak write something. Hari ni, tergerak hati pulak nk post cerita terkini.12 Julai 2011, genap seminggu aku bekerja di tempat baru. Sekarang ni kerja sebagai pembantu tadbir (p/o) dekat USIM,Nilai. Welcome back to Negeri Sembilan!Sebelum tu, aku sempat kerja selama 3 bulan di Plaza Tol Lanchang as Penyelia. Aku terima tawaran kerja dekat USIM sebab government kan. Tapi sedih la nak berhenti time tu,kalau boleh nak la kerja lama kan. Tapi, "rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari". So, aku dengan rela hati melepaskan kerja di Plaza Tol Lanchang dan terima kerja di USIM. Nasib aku baik sebab rumah dekat nilai dah ada, tak payah dah susah-susah cari rumah sewa & hanya 10 minit dari tempat kerja. Cik abang pulak sanggup ulang-alik dari Batu Caves ke Nilai. So, dapatlah kitaorang berdikari membina mahligai cinta yang lebih kukuh.AMIN.

KEBERANIAN vs CONFIDENT

Aku ni nama je ada lesen kereta tapi still tak confident lagi nak driveO.gif image by edinantox. Ermm, maybe sebab aku tak selalu drive & kereta yang ada, manual. Kalau auto, confident la nak drive. Tapi sekarang ni, aku kena beranikan diri untuk memandu semula kereta sendirian berhad tanpa perlu ditemani cik abang. Memandangkan aku dah kerja semula so wajib untuk aku confident untuk drive ni. Sebelum ni,  bila pergi kerja aku drive la sebab cik abang yang hantar kan because aku tak confident lagi nak drive sorang-sorang. Petang tadi, dia tinggal kan kereta, so terpaksa lah aku drive sendiri balik. Takut juga lah, sebab kenderaan banyak waktu petang, time orang balik kerja. Sepanjang perjalanan tak putus-putus selawat . Alhamdulillah sampai jugak rumah dalam masa 1/2 jam. Perjalanan yang sepatutnya makan masa 15 minit sahajabwahaha.gif image by edinantox. Bak kata pepatah, "biar lambat asalkan selamat".

I AM SUPER.....


First day lapor diri, aku dikenalkan dengan manual atau fail besar di atas. Oleh itu anda perlu memiliki ciri-ciri seorang yang "ulat buku" lah. Ada berani? Aku tak baca pun yang ni, just selak-selak je. Memandangkan ada booklet yang nipis sikit dari yang ini, so aku mentelaah aka study yang tu je. Mula-mula memang tak masuk dalam ingatan pun. Bak kata pepatah, masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Tapi dah 2 hari aku duk belek booklet tu di tambah dengan penerangan daripada senior, so faham ar 1/2. Kenapa tak faham penuh ye? Hahahaa, give me more time ok. Banyak lagi nak belajar + praktikal. Penyelia tu sendiri kata mula-mula memang ar tapi dah lama-lama nanti mahir la sebab kita hadap kerja yang sama hari-hari.
END   

memo: actually, kehabisan idea untuk mengarang =D~ 

KALAU LAH

klik gambar untuk lebih jelas
Kerana aku sudah mendirikan rumah with tangga batu lah, ada segelintir kawan ku terus menyatakan luahan tanpa melakukan penyiasatan lebih terperinci dan menyatakan aku sudah pregnant? Cuba kalau aku belum lagi married, still single rasa-rasa nye apa yang akan mereka nyatakan pulak? Cer pikir cer pikir. Aku memang sengaja tak nak reply balik komen. Biarkan mereka diselaputi dengan berita gembiraku. Ya, aku bersyukur sangat-sangat dengan rezeki itu setelah 4 bulan menanti penuh kesabaran akhirnya aku akan kembali menempuh semula alam pekerjaan. TAHNIAH AINI 


p/s: thanks for the tahniah wishes, sorry membiarkan anda semua diselubungi misteri 

LAST DAY

Semalam last day aku kerja dekat Finaga Trading Sdn Bhd, company buat printing and construction. Kenapa? Aku resign sebab dapat kerja lain, baru je kerja 4 hari. Nak tau tak, sepanjang hari  bekerja semalam banyak kali aku mengeluh. Terasa lucu pulak di situ. Orang kata kalau mengeluh ni tanda kita ada masalah kan. Yang aku pulak rasa lega sangat, macam release tension. Penangan tak cukup tidur lah tu. Nasib baik tak ada rakan sekerja yang tegur. 
Position aku as a graphic designer tapi untuk sebulan ni bos bagi aku tugas clerk dulu. Selama 4 hari aku kerja ni dah kene marah dengan bos, silap buat bil & typing error buat quotation. Semuanya kerna aku tiada experience kerja clerk and miss communication dengan bos. Untuk kerja baru aku nanti di mana aku akan lapor diri hari Khamis 7.4.2011, hope semua berjalan dengan lancar. Amin

KETIKA ITU

Tiba-tiba rasa nak post picture zaman sekolah dulu. Tiba-tiba rasa rindu menikam kalbu bila teringat kenangan di zaman sekolah. Tiba-tiba jadi terfikir kalau lah ada kuasa untuk memutarkan waktu, nak je kembali ke zaman sekolah. Kenapa? sebab aku nak belajar bersungguh-sungguh lah





Bila tengok picture yang ni pulak, jealous nya. Kenapa? Sebab time ni aku kurus lah  


SEKARANG? Faham-faham aje lah, dulu kecil sekarang dah besar 

KERJA OH KERJA

31.3.2011 
Today, I have attend work interview at Plaza Tol Temerloh, position as a supervisor and walk in interview at Bentong, position as a graphic designer.


NEW RECIPE



Bahan-bahan:
Dutchlady full cream milk perisa coklat - 2 1/2 cawan
Nestle coffemate creamer powder - 2 1/2 cawan
1 paket kecil  biskut Oreo


Cara-cara:
  1. Masukkan susu coklat dan coffeemate ke dlm blender & blend selama 5 minit. 
  2. Masukkan 2-3 keping biskut oreo & blend lagi hingga sebati.
  3. Masukkan dlm peti sejuk beku lebih kurang 2 jam, kluarkan dan blend sekali lagi. 
  4. Patah-patahkan biskut oreo selebihnya dan campurkan dalam aiskrim dan tabur sedikit untuk topping.
  5. Masukkan dlm peti sejuk beku semalaman.
Selamat mencuba 
<inspirasi:my recipe>

1 HARI 1 BLOGGER THE FACEBLOG


  • Nama penuh Nor Aini Bt Samat.Panggil je Aini.
  • Nama blog "AINI EKHWAN,abadikan segala luahan di sini". 
  • Aini tu confirm la my nickame & ekhwan tu nama cik abang la. Bila ada masalah, tak suka nak simpan lama-lama.RIMAS!Sebab itu lah blog ini tercipta untuk diabadikan segala luahan di sini.
  • Tujuan blogging nak tambahkan lagi kenalan sesama blog memandangkan baru je lagi buat blog kan. So, dapat lah kirenya ada yang membantu bertukar-tukar idea dalam meningkatkan lagi kemanfaatan blog ni.
  • Harapan untuk blog, memang nak tambahkan kenalan sesama blog dan semoga anda semua have fun singgah blog aini.
  • Terima kasih kepada yang sudi singgah dan mengikuti perkembangan blog Aini. Jangan lupa follow ye dan dialu-alukan untuk memberi komen supaya aini dapat memperbaiki mutu blog.


JANGAN MENANGIS




Mungkin ada yang dah tau. Mungkin ada yang tak tau lagi kan. So entry kali ni nak share 1 petua. Semua dah maklum kan bila potong bawang what happen? Berjuraian lah air mate jatuh ke bumi, penuh 1 baldi  bohong ar tu. So kalau  tak nak rasa pedih mata bila potong bawang tu ikut la step seperti picture di atas. Cucukkan seulas bawang kat hujung pisau then teruskan memotong bawang. Senang je kan. Tapi kalau yang tengah dalam mood frust tu, anda di larang sama sekali follow petua ini 

CUCUR UDANG

sesuai utk sarapan pg & minum ptg

Bahan-bahan:
Tepung gandum   - 500 gram 
Udang besar     - 20 ekor(buang kepala sahaja)
Tauge           - 1 mangkuk kecil 
Daun kuchai     - 1 mangkuk kecil(potong 1 inci)
Serbuk ibu roti - 2 sudu 
Garam secukup rasa
Sedikit kunyit
Air secukupnya
Minyak utk menggoreng


Cara-cara:
  1. campurkn tepung, serbuk ibu roti & garam
  2. tambahkan air hgga adunan boleh dibuat jemput2
  3. biar adunan selama sejam
  4. campurkn tauge, daun kucai & sedikit kunyit (gaul sebati)
  5. letak udang d ats cucur & goreng hgga msk kekuningan
SELAMAT MENCUBA 

INSERT JUMP BREAK

Khas untuk yang suka write post panjang-panjang. Bila publish wahhhhhh, penuh 1 muka blog. Banyak idea katekoooo. Actually korang ada alternatif tau, guna ar insert jump break. Tapi make sure korang punye post editor ni yg  how to use this insert jump break, boleh refer picture di bawah.


klik pada gambar untuk lebih jelas
  

PREMIUM BEAUTIFUL

Mesti ade yang pernah dengar @ tau about premium beautiful neh.PB neh t'golong dalam produk kecantikan khas untuk wanita. Complete set of corset that have long bra, waist nipper & long girdel. Refer picture di atas, actually aku ada 1 PB ni. Masa aku work as GSTT dulu ada la sorang ustaz suggest because adik die, akak faridah agent PB. Best tau PB neh even mahal but selesa ar pakai, x panas & x rimas. Mula-mula tu ada la rasa pening-pening. Lama-lama ok. Nak nampak keberkesanan PB ni kena la konsisten pakainye, 8 jam sehari. Antara kelebihan PB:

HOME MADE ICE-CREAM

Bahan-bahan:
Susu pekat  - 3 sudu
Susu cair   - 3/4 gelas
Fresh cream - 1 gelas
Esen vanila - 1 sudu kecil
Jus jagung  - 2 sudu (kalau nak letak perisa lain pun boleh)

Cara-cara:
  1. susu pekat + susu cair (campur dalam 1 gelas kacau sebati)
  2. masukkan semua bahan-bahan dalam blender 
  3. blend selama 2/3 minit. Done!!
  4. letak dalam bekas bertutup & simpan dalam peti ice semalaman
SELAMAT MENCUBA 

JUST A SIMPLE CELEBRATION


♫♪••Aℓℓαн Sєℓαмαткαη Kαмυ.••♫♪
♪♫••Aℓℓαн Sєℓαмαткαη Kαмυ••♫♪
♪♫••Aℓℓαн Sєℓαмαткαη Rozainie Ekhwan••♫♪
♪♫••Aℓℓαн Sєℓαмαткαη Kαмυ••♫♪

Selamat hari lahir to my dear cik abang yang ke 27. Semoga dipanjangkn umur & dimurahkan rezeki. Aminnn. Actually, cik abang tak nak pun celebrate. But dia neh suka cheese cake, so aku beli kan la untuk nak celebrate juga even simple pun. Ermmm, sekali pandang macam roti pun de gak kan  . Dah tu je yang kat kedai kek & camtu la rupanye. Belum pun pukul 12.00 am, kek nye dah di potong Sedap, not bad walaupun aku tak berapa suka chesee cake. Just both of us yang makan, yang lain dah sleep 

I NEED WATER

minum air tuk kesihatan anda
Fuhhhhhhh, lately banyak minum air kosong.Dah duk ulang-alik toilet  Oh ye, aku ada petua nak kongsi bersama about water
  1. Orang kata ar kan, bangun pagi tu basuh muka je tapa jangan kumur @ gosok gigi dulu. Lepas tu minum segelas air. Why? because enzim-enzim yang ada dalam mulut tu boleh membantu sistem pencernaan.
  2. Ha yang ni aku amalkan sebab berkesan pada aku. Bile terasa nak buang air besar kan, minum la segelas air, confirm lancar.
lagi info kepentingn air pada badan kita 



KEKASIH HATI

Saya ada gak kekasih hati. Don't jealous ok  Dulu parents, sekarang ni cik abg lor. Ye ar, perempuan bila dah married keutamaan dia pada hubby la kan  Parents dah jatuh nombor 2. Orang kata kalau dah jodoh tak ke mana. Absolutely right, Because this is our fate so from meet until married, alhamdulillah semua berjalan dengan lancar  Eh, siapa kata tak ada problem, dugaan & ujian ar, tipu ar tu. Bak kata pepatah, sedang kan lidah lagi tergigit....... ha, sambung sendiri. Tapi, kami hadapi semua tu dengan tabah  Dh pn 7 bln 21 hari melayari bahtera rumah tngga. Alhamdulillah. Banyak lagi kena belajar.Ingat belajar dekat sekolah je ke. Dah kawin pun kena belajar tau sampai pandai . 
Thanks to cik abg because sabar layan karenah cik Nini ni ar
Ku bersyukur adanya kamu 


kekasih hatiku  ROZAINIE EKHWAN