MURAH KE MAHAL


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Apa yang murah ke mahal tu? Cer teka, cer teka. Ok, tak dapat teka kan. Begini ceritanya, anak aku dari dalam hari dah campur susu iaitu susu badan dan formula. Kenapa campur? Sebab susu badan aku tak cukup. Aku bagi Dhia minum Dutch Baby sampai umur 6 bulan. Semasa nak beralih bulan ke 7 bulan, Dhia dah tak ok dengan susu Dutch Baby sebabnya always poo-poo sehari tu sampai 5 kali. Nasib la tak meragam tapi kesian la bila punggung Dhia naik ruam-ruam dan tak selesa bila nak tidur. Kemudian aku tukar ke susu Anmum,  Dhia ok lepas minum susu tu. Memandangkan susu Anmum tu agak mahal, aku beli yang 600g harganya dalam rm47, bertahan seminggu lebih je. Kalau sebulan perlukan 4 kotak mean dah hampir rm200 tak termasuk pampers dan makanan lagi. Fuhh, lari bajet  So, aku decide tukar susu lain. Sekarang ni Dhia minum susu S-26 pulak. 



Dhia, my first experience in pregnancy

Sebelum mengandungkan Dhia, aku pernah keguguran. Masa itu aku kena chicken pop dan kandungan baru 7 minggu.Memang kecewa sangat-sangat tapi aku redha.Tak lama lepas tu, selang sebulan aku disahkan mengandung untuk kali ke-2.Syukur 


JANGAN CABUT!!

Sabda Nabi saw

“Janganlah mencabut uban kerana uban adalah cahaya pada hari kiamat nanti. Siapa saja yang beruban dalam Islam walaupun sehelai, maka dengan uban itu akan dicatat baginya satu kebaikan, dengan uban itu akan dihapuskan satu kesalahan, juga dengannya akan ditinggikan satu darjat.” 


(HR. Ibnu Hibban dalam Shahihnya. Syaikh Syu’aib Al Arnauth mengatakan bahwa sanad hadits ini hasan)


# copy paste

Cerewet, cerewet, cerewet


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Dah lama tak post luahan perasaan dekat blog. Hari ni nak sangat-sangat post luahan ini. Macam mengidam pulak kan. Alhamdulillah, saya dah jadi ibu, tanggal 27 Julai 2012 lalu saya selamat melahirkan seorang bayi perempuan secara pembedahan di Hospital Serdang. Sekarang, dah 7 bulan my little khalifah dan semakin lasak. Oh ye, nama anak saya ialah Ainul Mardhiah bt Rozainie Ekhwan. Maksud Ainul Mardiah adalah mata yang diredhai. Saya sendiri pilih nama itu sebab itu adalah nama seorang bidadari paling cantik di syurga untuk golongan para syuhada. Ada tau orang cakap nama anak saya macam nama orang lama, saya tak kisah pun. 

Ok, berbalik kepada tajuk post. Ye, saya seorang ibu aka ummi yang CEREWET. Siap bold dan capital letter lagi. Kenapa cerewet? Saya cerewet dari segi permakanan anak saya. Yelah, ini kan anak pertama dan mungkin anak tunggal saya satu-satunye. Saya nak lah yang terbaik untuk Dhia. Saya banyak cari info dekat internet, google resepi makanan bayi & makanan yang dia boleh makan ikut peringkat umur. Saya TAK NAK! bagi anak saya makanan yang bukan-bukan. Bukan-bukan dekat sini maksud saya macam makanan ringan ke kan. Saya cukup pantang bila orang kata "Jangan pantang makan.", "Colek kan sikit makanan tu kat mulut dia.". Hello, kalau tak kerana hormat dah lama saya lempang laju-laju. Saya bukan nak pantang-pantang makan dekat Dhia. Nak saya tegas kan di sini, saya beri makanan pelengkap pada Dhia sesuai dengan umur. INGAT, sistem penghadaman dan usus bayi bukan macam orang dewasa. So, tak semua makanan sesuai dengan bayi terutama dari umur 6 bulan - 3 tahun. 

Makanan pelengkap Dhia sekarang ialah nestum Cerelac & biskut rusk. Ada masa saya akan buat bubur nasi campur kentang, lobak, ayam & sayur sawi. Buah pulak saya bagi epal, betik & pisang dalam bentuk puree. Oh ye, saya ada juga bagi cucuma plus emulsion perisa strawberry sehari sekali 1/2 sudu. 


rujukan saya


contoh jadual makanan bayi 6-3 tahun (1-3 bulan tu 1-3 tahun tau)