KERJA OH KERJA

31.3.2011 
Today, I have attend work interview at Plaza Tol Temerloh, position as a supervisor and walk in interview at Bentong, position as a graphic designer.


NEW RECIPE



Bahan-bahan:
Dutchlady full cream milk perisa coklat - 2 1/2 cawan
Nestle coffemate creamer powder - 2 1/2 cawan
1 paket kecil  biskut Oreo


Cara-cara:
  1. Masukkan susu coklat dan coffeemate ke dlm blender & blend selama 5 minit. 
  2. Masukkan 2-3 keping biskut oreo & blend lagi hingga sebati.
  3. Masukkan dlm peti sejuk beku lebih kurang 2 jam, kluarkan dan blend sekali lagi. 
  4. Patah-patahkan biskut oreo selebihnya dan campurkan dalam aiskrim dan tabur sedikit untuk topping.
  5. Masukkan dlm peti sejuk beku semalaman.
Selamat mencuba 
<inspirasi:my recipe>

1 HARI 1 BLOGGER THE FACEBLOG


  • Nama penuh Nor Aini Bt Samat.Panggil je Aini.
  • Nama blog "AINI EKHWAN,abadikan segala luahan di sini". 
  • Aini tu confirm la my nickame & ekhwan tu nama cik abang la. Bila ada masalah, tak suka nak simpan lama-lama.RIMAS!Sebab itu lah blog ini tercipta untuk diabadikan segala luahan di sini.
  • Tujuan blogging nak tambahkan lagi kenalan sesama blog memandangkan baru je lagi buat blog kan. So, dapat lah kirenya ada yang membantu bertukar-tukar idea dalam meningkatkan lagi kemanfaatan blog ni.
  • Harapan untuk blog, memang nak tambahkan kenalan sesama blog dan semoga anda semua have fun singgah blog aini.
  • Terima kasih kepada yang sudi singgah dan mengikuti perkembangan blog Aini. Jangan lupa follow ye dan dialu-alukan untuk memberi komen supaya aini dapat memperbaiki mutu blog.


JANGAN MENANGIS




Mungkin ada yang dah tau. Mungkin ada yang tak tau lagi kan. So entry kali ni nak share 1 petua. Semua dah maklum kan bila potong bawang what happen? Berjuraian lah air mate jatuh ke bumi, penuh 1 baldi  bohong ar tu. So kalau  tak nak rasa pedih mata bila potong bawang tu ikut la step seperti picture di atas. Cucukkan seulas bawang kat hujung pisau then teruskan memotong bawang. Senang je kan. Tapi kalau yang tengah dalam mood frust tu, anda di larang sama sekali follow petua ini 

CUCUR UDANG

sesuai utk sarapan pg & minum ptg

Bahan-bahan:
Tepung gandum   - 500 gram 
Udang besar     - 20 ekor(buang kepala sahaja)
Tauge           - 1 mangkuk kecil 
Daun kuchai     - 1 mangkuk kecil(potong 1 inci)
Serbuk ibu roti - 2 sudu 
Garam secukup rasa
Sedikit kunyit
Air secukupnya
Minyak utk menggoreng


Cara-cara:
  1. campurkn tepung, serbuk ibu roti & garam
  2. tambahkan air hgga adunan boleh dibuat jemput2
  3. biar adunan selama sejam
  4. campurkn tauge, daun kucai & sedikit kunyit (gaul sebati)
  5. letak udang d ats cucur & goreng hgga msk kekuningan
SELAMAT MENCUBA 

INSERT JUMP BREAK

Khas untuk yang suka write post panjang-panjang. Bila publish wahhhhhh, penuh 1 muka blog. Banyak idea katekoooo. Actually korang ada alternatif tau, guna ar insert jump break. Tapi make sure korang punye post editor ni yg  how to use this insert jump break, boleh refer picture di bawah.


klik pada gambar untuk lebih jelas
  

PREMIUM BEAUTIFUL

Mesti ade yang pernah dengar @ tau about premium beautiful neh.PB neh t'golong dalam produk kecantikan khas untuk wanita. Complete set of corset that have long bra, waist nipper & long girdel. Refer picture di atas, actually aku ada 1 PB ni. Masa aku work as GSTT dulu ada la sorang ustaz suggest because adik die, akak faridah agent PB. Best tau PB neh even mahal but selesa ar pakai, x panas & x rimas. Mula-mula tu ada la rasa pening-pening. Lama-lama ok. Nak nampak keberkesanan PB ni kena la konsisten pakainye, 8 jam sehari. Antara kelebihan PB:

HOME MADE ICE-CREAM

Bahan-bahan:
Susu pekat  - 3 sudu
Susu cair   - 3/4 gelas
Fresh cream - 1 gelas
Esen vanila - 1 sudu kecil
Jus jagung  - 2 sudu (kalau nak letak perisa lain pun boleh)

Cara-cara:
  1. susu pekat + susu cair (campur dalam 1 gelas kacau sebati)
  2. masukkan semua bahan-bahan dalam blender 
  3. blend selama 2/3 minit. Done!!
  4. letak dalam bekas bertutup & simpan dalam peti ice semalaman
SELAMAT MENCUBA 

JUST A SIMPLE CELEBRATION


♫♪••Aℓℓαн Sєℓαмαткαη Kαмυ.••♫♪
♪♫••Aℓℓαн Sєℓαмαткαη Kαмυ••♫♪
♪♫••Aℓℓαн Sєℓαмαткαη Rozainie Ekhwan••♫♪
♪♫••Aℓℓαн Sєℓαмαткαη Kαмυ••♫♪

Selamat hari lahir to my dear cik abang yang ke 27. Semoga dipanjangkn umur & dimurahkan rezeki. Aminnn. Actually, cik abang tak nak pun celebrate. But dia neh suka cheese cake, so aku beli kan la untuk nak celebrate juga even simple pun. Ermmm, sekali pandang macam roti pun de gak kan  . Dah tu je yang kat kedai kek & camtu la rupanye. Belum pun pukul 12.00 am, kek nye dah di potong Sedap, not bad walaupun aku tak berapa suka chesee cake. Just both of us yang makan, yang lain dah sleep 

I NEED WATER

minum air tuk kesihatan anda
Fuhhhhhhh, lately banyak minum air kosong.Dah duk ulang-alik toilet  Oh ye, aku ada petua nak kongsi bersama about water
  1. Orang kata ar kan, bangun pagi tu basuh muka je tapa jangan kumur @ gosok gigi dulu. Lepas tu minum segelas air. Why? because enzim-enzim yang ada dalam mulut tu boleh membantu sistem pencernaan.
  2. Ha yang ni aku amalkan sebab berkesan pada aku. Bile terasa nak buang air besar kan, minum la segelas air, confirm lancar.
lagi info kepentingn air pada badan kita 



KEKASIH HATI

Saya ada gak kekasih hati. Don't jealous ok  Dulu parents, sekarang ni cik abg lor. Ye ar, perempuan bila dah married keutamaan dia pada hubby la kan  Parents dah jatuh nombor 2. Orang kata kalau dah jodoh tak ke mana. Absolutely right, Because this is our fate so from meet until married, alhamdulillah semua berjalan dengan lancar  Eh, siapa kata tak ada problem, dugaan & ujian ar, tipu ar tu. Bak kata pepatah, sedang kan lidah lagi tergigit....... ha, sambung sendiri. Tapi, kami hadapi semua tu dengan tabah  Dh pn 7 bln 21 hari melayari bahtera rumah tngga. Alhamdulillah. Banyak lagi kena belajar.Ingat belajar dekat sekolah je ke. Dah kawin pun kena belajar tau sampai pandai . 
Thanks to cik abg because sabar layan karenah cik Nini ni ar
Ku bersyukur adanya kamu 


kekasih hatiku  ROZAINIE EKHWAN 

KENANGAN, PENGALAMAN, KERINDUAN

Al-kisahnya, after habis study diploma aku apply la kerja. Saje je ar try cuba test, then di panggil interview. Tak lama lepas tu dapat ar kerja as GSTT. Jadi cikgu katekoo, memang ambition pun, tercapai gak walaupun kontrak setahun. Aku pikul tanggungjawab tu sebaik mungkin.

First sekolah mengajar, Sek Men Keb Palong 11 (F). Aku pun lapor diri 22.1.2009. Mula-mula tu tumpang rumah mak cik dekat palong 11. Lepas tu ulang-alik. Ha, nak tau aku ajar subjek apa? BI (English Language) beb  Waahhhhh, skipping habis. Nasib baik ajar lower form. Fuhhhhh!

SMPSe '09

OPS

 rasa nak gelak pun ada gak. 
time upload video ni dulu boleh pulak play.
then, tadi nak play tak boleh la. 
tak dapat ar nak dengar lagu ni dah.




 kena claim daaa

POCO-POCO

ishhhhhh, mata tak mengantuk lagi ni. Aku pun online la and 
surf youtube. Search poco-poco. Kenapa? Rasa nak belajar
menari poco-poco la pulak. Tak kan nak memasak ar kan.
Orang kata boleh di jadikn rutin senaman. Baik untuk kesihatan katekoo. Aku pun ikut ar step-step nya. Yang simple je dulu. Haaa, ambik terkial-kial. Dah macam lidi menari. Berpeluh gak la, ter"burn" ar sikit kalori tu.

step poco2. jom, mari menari

SUNDAY'S LAUGH


Take a break and have fun  . Erti nama-nama Jepun: 
1. Yg pemarah - KEJI CACIMAKI
2. Yg tak suka barang mahal - SATO SUKAMURA
3. Yg bisu - KITA TADASUARA
4. Yg suka makan tose - NANACHI HITOSI
5. Yg suka lagu blues - APO NADIKATO
6. Yg suka belajar - ASIKO ULANGKAJI
7. Yg kerap bikin ribut - WAKASI HURUHARA
8. Yg masih bujang - MATIMATI TAMOKASI
9. Yg suka naik motor – ASUKA NAYIMOTO
1O. Yg mempunyai isteri garang – BINITO GARANE

ANUAR ZAIN - SEDETIK LEBIH



Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu
Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata ku perlukan cinta 
dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa
Kasihku…
ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta 
sedetik lebih selepas selamanya
Di kala penuh ketakutan 
dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua 
yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu

SYURGA ITU DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU


Boleh tak jangan menjerit. Rimas la aku dengar. Meninggikn suara pada orang yang lebih tua kan berdosa lebih-lebih lagi dekat parents kita kan. Aku nak tegur tapi memandangkan aku ni sister in law, so aku perhati & menilai. Kadang-kadang aku lak yang touching. Semua anak bongsu macam tu ke ar. Aku tengok adik aku pun gitu gak, suka melawan cakap mak. Kesian mak. Kalau aku tegur, dia tengking aku balik. Macam bagus sangat je perangai tu. Dengan ayah tau pulak dia takut. Nampak ar mak aku manjakan adik aku sorang ni. Orang tua kata jangan makan baki makanan anak, nanti kita ikut je kemahuan dia, betul ke ar? Ermmm, lu pikir ar sendiri, bak kata Nabil raja lawak tu. Kita ni tak sedar kan dulu masa kecil suka hati je melawan cakap mak. Sekarang bila dah kawin, jadi terpikir lak macam mana ar anak-anak ku nanti. HADOYAIIII. MISS MAK DAMN MUCH =(

SEJAHTERA MALAYSIA





Puji dan syukur pada ilahi
Anugerahnya tiada terhingga
Kedamaian kemakmuran
Malaysia ku bahagia

Dengan tekad untuk berjaya
Berbakti pada nusa dan bangsa
Kami junjung cita-cita luhur
Perpaduan seluruh negeri 

Seia sekata sehati sejiwa
Menghadapi cabaran
Kami sedia kami setia
Berkorban untuk negara

Bersemarak malaysia tercinta
kibarkan panji kebesarannya
Kami rela menjaga namamu
Sejahtera Malaysia

FIKIRKAN BOLEH


Jika kau fikirkan kau boleh
Kau hampir boleh melakukan
Jika kau fikirkan ragu-ragu
Usahamu tidak menentu


Jika kau fikirkan kekalahan
Kau hampiri kegagalan
Jika kau fikirkan kemenangan
Kau hampiri kejayaan

Engkaulah apa kau fikirkan
Terkandung dalam pemikiran
Kau fikir boleh melakukan
Fikirkan boleh

Percaya apa kau lakukan
Tabah apa kau usahakan
Bertindak atas kemampuan
Engkau boleh


MENANTI PASTI

Ditempatkan di kawasan memerlukan di seluruh negara - TPM
13,000 GSTT diambil semula, Utusan Malaysia (4/3/11) 

wahhhhh, ak pn excited ar bc laporannye sampai bis. 
memandgkn ak d antr golongan ex-GSTT. 
tp x tau ar kn, ak t'golong kew lam 13,000 tu. 
kt tunggu dan lihat (wait and see ). cewahhhh nk gak selit bhs omputih.. but ak x m'hrp pn. kalo de rezeki t adelh an. 
de mmbr ak kate tym tipon je JPNS, drg akn kate tunggu, tunggu & tunggu coz dorang dh malas nk layan.
last2 pe2 pn xde. huh,kalo dh gitu citenye,better cr koje len lh ye.
advice tuk ak: tym nk apply koje tu ngaku je ar bujang yew pn aini


*GSTT = Guru Sandaran Tidak Terlatih

B.E.N.G.A.N.G!!!

nk kate ak x marah.. memang ak marah ar kn..
mende2 yg leh m'jejaskn emosi ak neh.. ak x kn b'tolak ansur ar..
walaupn ngn b.u.d.a.k.b.a.w.a.h.u.m.u.r.. dh namenye pn manusia beb.. punye ati & perasaan.. berhak rs marah.. pdn ar ngn muke b.u.d.a.k.b.a.w.a.h.u.m.u.r yg ak marah neh, sampaikn ak nk tgk muke die pn ak x sampai ati.ak gagah kn gak ati ak neh.. 
cam bodoh lak rs tp nk wat cane kn dh ak rs cmtu an..
kalo x kerne ade blog ni ar, rsnye FB je ar jd medium ak lepas geram.. bia kali ni die tau ak mmg btl2 marah.. selama neh duk tahan je an, sabar je, tp skg neh kesabaran dh nipis.. dh bengang sngt.. kalo ak x luah kn jugak rsnye ak yg b'tmbh2 skt kot.. ish3, rs jht la plok an.. tp ak neh manusia bnyk kekurangn, pe ak leh ckp naseb ar ngn org yg ak mrh tu an.. sorry tu say ar b.u.d.a.k.b.a.w.a.h.u.m.u.r. 




WHATEVER!!